Recept november/december 2024:
notenkoeken:
Benodigdheden:
-250 gr gemalen hazelnoten
-250 gr gemalen amandelen
-2 eieren
-25 gr gesmolten boter
-120 gr (riet)suiker of 8 grote dadels in stukjes gesneden
-vanille-extract of zakje vanillesuiker
-1 eetlepel geraspte (bio)citroenschil
-indien nodig wat amandelmeel
-houd je van chocola, voeg dan wat cacaonips of stukjes pure chocola toe aan de noten.
Klop/mix de suiker, vanille met de eieren en citroenschil door elkaar.
Voeg daarna de andere ingrediënten toe en roer het goed door elkaar.
Mocht het "deeg" iets te nat zijn, voeg dan wat amandelmeel toe op gevoel.
Maak met de hand bolletjes op de bakplaat. Maak je handen wat nat en druk ze plat.
Bak ze in de oven 15 -20 minuten op 180 graden.
TIP: vervang een deel van de noten door kokosrasp en boter door kokosolie en je krijgt een andere smaak.
ENJOY!
Recept november 2024: bleekselderiesalade
Nodig:
-1 bos bleekselderie
-1 fris-zure appel
-kip-stukjes (zelf gebakken of in pakje gekocht)
-100 gr gemengde noten, eventueel klein gesneden (geen pinda’s)
-4 eetlepels biogardeyoghurt
-2 theelepels dille
-2 theelepels curry of kurkuma
-2 theelepels rietsuiker
Was en snijd de selderie in kleine blokjes (blaadjes niet).
Schil en snijd de appel in heel kleine partjes.
Snijd de kip klein. Meng alles inclusief de noten in een grote slabak.
Maak een sausje van yoghurt, kruiden en rietsuiker.
Ment dit alles door de rest.
Heerlijk ook voor de volgende dag (alleen worden de noten wat zacht).
Selderie is goed voor vochtafdrijving, vult goed omdat je goed moet kauwen. Kurkuma is goed voor je bloedsuiker en cholesterol!
Benodigdheden:
- beetje kokos of olijfolie
-1 banaan in plakjes
- kaneel
- 20 gr haver- of boekweitvlokken
- 100 ml amandelmelk
- 1 losgeklopt ei
- 1 eetlepel bosbessen of gojiberry
- 1/2 eetlepel kokosrasp
- 1-2 eetlepels griekse yoghurt
Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet een vuurvast schaaltje in met de olie
Leg de plakjes banaan in het schaaltje op de bodem en langs de zijkanten
Bestrooi met kaneel naar smaak
Maak een mengsel van de vlokken, melk, ei en kokosrasp
Giet het mengsel op de banaan en bak het schaaltje in de oven 20-25 minuten
Keer het om op een bord en garneer met de griekse yoghurt met bessen.
Eventueel als zoetstof stevia of erythritol gebruiken.
Een heerlijk warm ontbijtje. Smakelijk!